Dyk ned i kilderne til det danske EF-medlemskab

Dyk ned i kilderne til det danske EF-medlemskab

Seniorforsker Steen Andersen tager dig med bag kulissen i optakten til EF-valget, hvor danske politikere og embedsmænd diskuterede de centrale spørgsmål for Danmarks fremtid.

alt

Tid og sted

Dato

mandag den 2.
oktober 2023

Tid

Kl. 18:30 - 20:00

Sted

Webinar

Bag kulisserne ved EF-valget

Hør om Jens Otto Krags ”Sorte tale”, som skulle have været holdt, hvis Danmark havde stemt nej til EF-medlemskab den 2. oktober 1972, og hør om de interne overvejelser om Danmarks snørklede vej mod EF-medlemskab, når Rigsarkivets forsker Steen Andersen åbner for nogle af de skatte, der gemmer sig i dokumentudstillingen om Danmarks vej til EF.

Steen Andersen tager dig med bag kulissen i optakten til EF-valget, hvor danske politikere og embedsmænd diskuterede de centrale spørgsmål for Danmarks fremtid.

Hvad skulle Danmark leve af? Dette spørgsmål blev allerede stillet i slutningen af 1950’erne. Hvordan kunne Danmark sælge sine varer til de andre europæiske lande? Hvad ville det betyde for dansk økonomi, hvis vi blev en del af EF-systemets landbrugs- og industripolitik og hvad ville det betyde for den politiske selvbestemmelse?

Få guidet rundtur i Rigsarkivets EF-udstilling

Udstillingen af dokumenter, der viser processen frem mod det danske EF-medlemskab, blev lanceret af Rigsarkivet i 2022 i anledning af 50-året for valget om EF-medlemskab. Udstillingen fortæller historien om den snørklede danske vej frem mod det europæiske fællesskab. Se Kildepakken om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet.

Beslutningen om at søge medlemskab i EF har været en bærende søjle i dansk politik i 50 år, men det var en beslutning, der mødte modstand både i og uden for landet. De danske politikere undersøgte gennem årene flere alternativer, inden Danmark efter to mislykkedes forsøg kunne søge om medlemskab i EF.

På webinaret vil du høre mere om debatterne, konflikterne og personlighederne, der formede Danmarks plads i fællesskabet.