Det slesvig-holstenske ridderskab – toppen af hertugdømmernes elite

Det slesvig-holstenske ridderskab – toppen af hertugdømmernes elite

Foredrag ved afdelingsleder Mikkel Leth Jespersen om det slesvig-holstenske ridderskab.

alt

Tid og sted

Dato

torsdag den 9.
oktober 2025

Tid

Kl. 15:00 - 16:00

Sted

Haderslevvej 45, Aabenraa

Foredrag

Det slesvig-holstenske ridderskab opstod i 1400-tallet som hertugdømmernes magtfulde adelselite og hertugernes nærmeste samarbejdspartnere.

Det lykkedes ridderskabet at få tildelt en række politiske privilegier, som understøttede dets position. Det skulle bl.a. godkende nye regerende hertuger, det havde monopol på amtmandsposterne og det havde sin egen domstol, landretten, og kunne derfor ikke dømmes ved almindelige herredsting.

Efter Reformationen begyndte hertugerne at udfordre disse privilegier, og den kamp stod på langt ind i 1600-tallet. Ridderskabets særlige position handlede dog ikke kun om privilegier, men også om elitekultur og standsbevidsthed.

I foredraget vil afdelingsleder Mikkel Leth Jespersen fokusere på 1500- og 1600-tallet, men også trække tråde både frem og tilbage i ridderskabets historie.

Arrangeres i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland Aabenraa kreds.

Tilmelding

Der er gratis adgang, og tilmelding er ikke nødvendig.

I 1504 blev denne privilegielade (skrin) udformet til at opbevare ridderskabets privilegier. På forsiden ses våbenskjold fra de ledende adelsslægter. Øverste række fra venstre til højre: Rantzau, Ahlefeldt, Brockdorff og Pogwisch. Nederste række fra venstre til højre: Reventlow, Ratlow, Siggen og Blome. Foto: Archäologisches Landesmuseum, Schloss Gottorf, Schleswig