Foredrag: Fra fiskeleje til kulplads – Aabenraa Havn 1641-2024

Foredrag: Fra fiskeleje til kulplads - Aabenraa Havn 1641-2024

Kom og hør om teknologiske revolutioner, politiske begivenheder og økonomiske skift, når museumsinspektør Frederik Lynge Vognsen fortæller om Aabenraa Havn gennem 400 år.

alt

Tid og sted

Dato

torsdag den 11.
april 2024

Tid

Kl. 15:00 - 16:00

Sted

Foredragssalen, Haderslevvej 45, Aabenraa

De 3 makreller

Aabenraas historie og identitet har til alle tider været dybt integreret i havnen. Byvåbenet – de tre makreller – vidner formentlig om et omfattende fiskeri i middelalderen. Senere tillod bl.a. den nemme adgang til træ og den lange, dybe sejlrende i Aabenraa Fjord opblomstringen af flere skibsværfter og en stærk søfartstradition i byen.

Sejl, stål & højspænding

Efter sejlskibstiden tillod samme sejldybde nem adgang for stålskibe. Hvor skibe i 1700- og 1800-tallet var udgået fra Aabenraa, begyndte de derfor i 1900-tallet at tilgå byens havn. Dette var én af grundene til, at Sønderjyllands Højspændingsværk, der efter Genforeningen skulle levere strøm til hele Sønderjylland, blev opført i Aabenraa.

I dag er Aabenraa Havn Sønderjyllands eneste aktive erhvervshavn. Så sent som 2023 betød den dybe indsejling, at Aabenraa kom til at spille en kritisk rolle i forsyningen af kul til Nordtyskland, så boykotten af russisk gas kunne vedholdes.

Aabenraa havn og by gennem 400 år

I sit foredrag gør museumsinspektør Frederik Lynge Vognsen status for, hvordan teknologiske revolutioner, politiske begivenheder og økonomiske skift løbende har forandret og transformeret forholdet mellem Aabenraa By og Aabenraa Havn de sidste 400 år.

Kræver ikke tilmelding

Deltagelse i foredraget kræver ikke tilmelding. Du møder bare op ved foredragssalen på Rigsarkivet, Aabenraa.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitet og Historisk Samfund for Sønderjylland Aabenraa kreds.