Nyt på Arkivalieronline i juni

23. august 2022

Nyt på Arkivalieronline i juni

Efter en varm og travl sommer får du her oversigterne over alt det materiale, der blev lagt på Arkivalieronline i juni

alt

Find Danmarks næstældste folketælling på Arkivalieronline

Folketællingen er fra sommeren 1787 – 18 år efter den første danske folketælling løb af stablen.

Det var Rentekammeret, der var ansvarlig for de første folketællinger, og i modsætning til folketællingen i 1769 havde man i 1787 lavet fortrykte skemaer, som de ansvarlige blot skulle udfylde med borgernes oplysninger.

De informationer, som de efterspurgte i 1787 var navn, adresse, alder, ægteskabelig stilling, stilling i husstand og erhverv.

I byen Udby, der ligger i Bårse Herred under Præstø Amt, kan du bl.a. finde familien Grundtvig med den på det tidspunkt kun fireårige Nicolai Frederik Severin. Han er indskrevet i folketællingen sammen med resten af familien: forældrene, tre ældre søskende, et ”fattigt faderløst Barn” familie har taget i pleje og de ansatte ved præstegården.

Udsnit af folketælling fra 1787

Den yngste søn i præstens børneflok er “Nic. Frideric Severin”. Som voksen vil han selv blive præst, han vil grundlægge folkehøjskolerne og skrive teksterne til ca. 1500 salmer.

Meget andet nyt

Hvis du leder efter medlemmer af din slægt, der har været sømænd, er der en masse nyt materiale til dig. Mandskabslister, hovedruller og skibsjournaler  fra både Søetaten og Asiatisk Kompagni er nu digitaliseret og ligger klar på Arkivalieronline.

Blandt materialet, som de frivillige har arbejdet med, kan du se  kirkebøger fra hele landet, dødsattester fra Roskilde lægedistrikt og fæstebreve fra Bornholm.

Se oversigterne med det nye indhold på Arkivalieronline.

God læselyst!