Nyheder

Nyheder

07.11.22

Cubakrisen 60 år: Atomtruslen var helt ude i første række!

Afklassificerede dokumenter fra Cubakrisen viser, at Forsvarets Efterretningstjenestes overvågning for 60 år siden bidrog med vital information til at deeskalere en højspændt krisesituation under Den Kolde Krig.

28.10.22

Midlertidigt lukket for at søge i afskrifter af dokumenter, når du søger i samlingerne

Mellem søndag den 30. oktober og mandag den 7. november er Rigsarkivets indtastningsportalen lukket. Du kan derfor ikke se afskrifter af arkivalier, når du søger i samlingerne.

05.10.22

Tilbageblik: Hvordan vandt Mette Frederiksen statsministerposten?

Mette Frederiksen har udskrevet valg. Det betyder, at vi den 1. november skal til stemmeurnerne. I Rigsarkivet har vi mange kilder, der kan gøre dig klogere på tidligere valg. Blandt andet, hvordan det lykkedes socialdemokraterne at sikre sig statsministerposten ved valget i 2019.

30.09.22

Ny kildepakke om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet

Danmark kan markere guldbryllup med det europæiske fællesskab, og Rigsarkivet udgiver nu nye kilder, der viser den snørklede danske vej mod EF-afstemningen i 1972.

30.09.22

Forsker ved Rigsarkivet: vold mod kvinder blev ikke straffet

Den første større historiske undersøgelse af vold mod kvinder i Danmark i perioden 1945-1970 viser, at det i praksis stort set var straffrit at slå sin kone. Forsker i Rigsarkivet har undersøgt politiets praksis omkring vold mod kvinder i hjemmet.

22.09.22

Kulturministeriet søger ny Rigsarkivar

Som Rigsarkivar står du i spidsen for Danmarks hukommelse. Læs mere og søg stillingen på Kulturministeriets hjemmeside.

26.08.22

"Bør ikke fortsætte som lærer"

I kølvandet på Pride Week i København, har vi fundet en gammel undersøgelse frem, der viser danskernes syn på homoseksualitet i 1961. Den, og mere data om homoseksuelles forhold, kan du finde i vores samling af digitalt skabte data.

23.08.22

Nyt på Arkivalieronline i juni

Efter en varm og travl sommer får du her oversigterne over alt det materiale, der blev lagt på Arkivalieronline i juni

11.08.22

Velkommen på Rigsarkivets nye hjemmeside

Som bruger kan du finde alt det, du er vant til, men hjemmesiden har fået nyt udseende og ny struktur, som er skabt i tæt dialog med Rigsarkivets brugere. Få overblikket her.

14.07.22

Husk sundhedskort og billed-ID på læsesalene fra og med 28. juli

Alle brugere på læsesalene skal registreres på ny, da Rigsarkivet skifter til et nyt registreringssystem på læsesalene.

08.07.22

Ny platform gør det nemmere at finde digitalt skabte data

Rigsarkivets ’samling af digitalt skabte data’ er en ny platform, som gør det nemmere for dig at finde og bruge digitalt skabte data.

01.07.22

Søg om tilskud fra ”Pulje for historiske skrifter og andre arkivformål”

Nu kan institutioner og foreninger med forankring i lokalhistoriske miljøer søge om tilskud, hvis de varetager vigtige landsdækkende funktioner på arkivområdet.

27.06.22

Fortidens vejr skal klæde os på til fremtidens klima

Skibsjournaler med millioner af vejrobservationer fra århundreders sejlads under dansk flag, logbøger og gulnede flaskeposter med vejrregistreringer udgør en vigtig brik i fremtidens klimaforskning.

14.06.22

Nu kan du finde dine tipoldeforældre og deres husstand på Link-Lives hjemmeside

Forskningsprojektet Link-Lives arbejder på den største kortlægning af et lands historiske befolkning nogensinde. Nu åbner Link-Lives for deres data og foreløbige resultater, så alle historieinteresserede kan kigge århundreder tilbage i tiden.

07.06.22

Nyt på Arkivalieronline i april og maj

I denne måned kan du både komme i teatret, tage til havs med den danske flåde og besøge kolonien på Trankebar med de nye digitaliserede arkivalier på Arkivalieronline

07.06.22

Læsesalen i Viborg får nyt tag

I Rigsarkivet passer vi på historien. Det gælder ikke kun de arkivalier, vi opbevarer, men også de smukke, historiske bygninger, som vi bor i. Det næste års tid skal taget over læsesalen i Viborg renoveres.

30.05.22

Ny samling af data om danskernes holdning til EU siden 1992

Den 1. juni 2022 stemte danskerne om forsvarsforbeholdet i EU. I Rigsarkivet finder du data og undersøgelser om danskernes holdning til EF/EU gennem tiden. Læs om ny samling her.

24.05.22

Åbningstider og fjernlån på Rigsarkivets læsesale sommer 2022

Læsesalene i Odense og Aabenraa samt fjernlånet er lukkede i juli måned. Læs om sommeren på Rigsarkivets læsesale her.

30.03.22

Rigsarkivet ændrer visuelt udtryk

I løbet af foråret får Rigsarkivet et nyt logo og en ny visuel identitet. Det er et led i en omfattende fornyelsesproces, der skal afspejle Rigsarkivet som moderne dataleverandør og hele Danmarks hukommelse.

10.03.22

Data om kommunalvalg og -politik fra 1970'erne til i dag

Vi har samlet næsten 100 datasæt om kommunalvalg og -politik i Danmark fra 1970'erne til i dag. Brug overblikket i din forskning, som kilder i en opgave eller til research.

Der blev ikke fundet nogen elementer