Arne-databasen nomineret til Digitaliseringsprisen

7. februar 2024

Arne-databasen nomineret til Digitaliseringsprisen

Rigsarkivet er stolte af at være nomineret til Digitaliseringsprisen i kategorien Sammenhængspris

alt

Nomineret til Sammenhængsprisen

Arne-databasen viser på meget håndgribelig vis værdien af at bevare og genanvende historiske data fra offentlige systemer: Nedslidte borgere ville ikke kunne tildeles ret til tidlig pension, hvis ikke data skabt i ’elektroniske’ registre tilbage i 1970- og 80’erne ikke var bevaret med mulighed for aktiv genanvendelse.

Indsamling, bevaring og genanvendelse af disse data har dermed vist sig at være essentiel for borgernes retssikkerhed.

Sammenhængsprisen vurderes ud fra følgende kriterier: Sammenhæng og overblik, lettelser for borgere og virksomheder og forbedret service, retssikkerhed, tryghed, mobilitet og trivsel.

Rigsarkivaren: Vi er stolte og glade

Rigsarkivar Morten Ellegaard udtaler:

“Rigsarkivet er Danmarks hukommelse og dette projekt beviser hvordan data, der ikke længere findes i den offentlige forvaltning kan bringes i spil og løse helt aktuelle udfordringer for danskerne. Med Arne-databasen har vi samlet arkivdata fra forskellige myndigheder til målrettet gavn for de borgere, der har brug for oplysningerne til deres ansøgning om tidlig pension. Vi er glade for og stolte over at være nomineret til en pris, der fremhæver værdiskabende digitaliseringsinitiativer, som gavner samfund og borgere. Særligt, når vi ved, hvor mange kvalificerede initiativer der findes.”

Hvad er Arne-databasen?

Man kan søge om Tidlig Pension når man er fyldt 61 år og har været tilknyttet arbejdsmarkedet i 42, 43 eller 44 år. Man skal kunne dokumentere sin tilknytningen til arbejdsmarkedet.

En del af den nødvendige dokumentation findes kun på Rigsarkivet, og er samlet i den såkaldte Arne-database.

  • Arne-databasen er en samling af ca. 150 registre, som dokumenterer danskernes arbejdsmarkedsforhold i perioden ca. 1970-2017
  • Rigsarkivet har siden 2021 behandlet 12.000 henvendelser om dokumentation til tidlig pension. Arne-databasen sikrer en smidig sagsgang til gavn for borgerne.
  • Sagsbehandlingstiden er på ca. 15 dage