Ny kildepakke om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet

30. september 2022

Ny kildepakke om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet

Danmark kan markere guldbryllup med det europæiske fællesskab, og Rigsarkivet udgiver nu nye kilder, der viser den snørklede danske vej mod EF-afstemningen i 1972.

alt

Nye kilder gjort tilgængelige

På søndag den 2. oktober er det 50 år siden, at Danmark gik til stemmeurnerne om optagelsen i det Europæiske Fællesskab. I den anledning lancerer Rigsarkivet en kildepakke med digitaliserede kilder og datasæt, der viser, at vejen til afstemningen var lang, snørklet og udfordrende. Den danske regering måtte søge om optagelse hele tre gange, inden den danske underskrift blev sat på traktaten i 1972, og 12 års venten i Europas venteværelse endelig var slut.

Kildepakken består af analyser og notater fra ministre og embedsmænd, der enten sad i udenrigsministeriet eller havde deres daglige gang på ambassaderne i Europa. Materialet giver et helt unikt indblik i de frustrationer og bekymringer om Danmarks fremtid, som de danske ministre og embedsmænd sad med. Kildepakken indeholder også en række spørgeskemaundersøgelser, som viser, hvordan den danske befolkning forholdt sig til spørgsmålet.

Der er tale om et materiale, der først nu, 50 år efter, er blevet gjort tilgængeligt på Rigsarkivets hjemmeside i sin helhed. Der er således åbnet op for nye analyser og vinkler på dansk udenrigspolitik i perioden op til 1972.

Film om Danmarks vej ind i Fællesmarkedet

I forbindelse med udvælgelsen af kilder til kildepakken inviterede Rigsarkivet Lykke Friis fra Tænketanken Europa og professor på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen på besøg i Rigsarkivet til en snak om dokumenterne. Det er blevet til fem korte film, der giver hver deres side af historien.

Find kildepakken og filmene her.