Velkommen på Rigsarkivets nye hjemmeside

11. august 2022

Velkommen på Rigsarkivets nye hjemmeside

Som bruger kan du finde alt det, du er vant til, men hjemmesiden har fået nyt udseende og ny struktur, som er skabt i tæt dialog med Rigsarkivets brugere. Få overblikket her.

alt

Enkle brugerrejser for alle

Er du garvet bruger på Rigsarkivet hjemmeside, vil du opleve at meget har forandret sig, selvom du stadig kan finde alt det indhold, du er vant til. Sitet har fået ny struktur med tydeligere indgange for dig, der bruger Rigsarkivet uanset om du er slægtsforsker, forsker, ansat i en myndighed eller virksomhed, eller borger, der søger historiske oplysninger. Nedenfor kan du få et overblik over de nye indgange.

Udviklet i tæt dialog med brugere

Den nye hjemmeside er udviklet på baggrund af omfattende brugeranalyser og i samspil med både nye og garvede brugere. Det er vores ambition at gøre det enkelt og nemt at bruge Rigsarkivet. Men det er også vores håb, at gøre det tydeligere, hvad Rigsarkivet kan bruges til og vi vil gerne inspirere til, at endnu flere får øjnene op for de enorme muligheder, som Rigsarkivet giver.

”Det er vigtigt for os at Rigsarkivets hjemmeside imødekommer brugernes behov. Vi arbejder derfor hele tiden på at gøre brugeroplevelsen endnu bedre og har med den nye hjemmeside haft fokus på at understøtte brugerne i deres informationssøgning og dataanvendelse. Det håber vi, at de vil kunne mærke.”
Ole Magnus Mølbak Andersen Vicedirektør. Se pressemeddelelse

Få overblik over de nye indgange

Som bruger af Rigsarkivets hjemmeside kan du finde alt det, du er vant til, både når du vil:

  • Tilgå Arkivalieronline, Daisy eller søge i samlingerne
  • Bruge og udforske data og arkiver, og få hjælp og vejledning
  • Bestille oplysninger og undersøgelser
  • Anmelde og aflevere data til Rigsarkivet

Søg i samlingerne

Fra forsiden – og faktisk fra alle sider du besøger – kan du i øverste venstre hjørne tilgå Rigsarkivets systemer til at søge i samlingerne og se data og arkivalier. Hvis du skriver i søgefeltet, får du vist resultater på tværs af alle samlinger i systemet SIS – Søg I Samlingerne, som åbner i en ny fane. Du kan også vælge at klikke dig direkte ind til det system, du vil søge i eller bruge:

  • Arkivalieronline
  • Søg og bestil (Daisy)
  • Søg efter digtalt skabte data
  • Dansk Demografisk Database

Brug & udforsk

Menuen Brug & udforsk er din indgang til at bruge Rigsarkivets data og samlinger, og finde vejledning om specifikke emner og om, hvordan du bruger arkiverne. For at finde det materiale du har brug for, kan du enten bruge filtrene, der er opdelt efter emner eller søge på fritekst i søgefeltet ’Find og udforsk’.

Bestil oplysninger

Her kan du bestille oplysninger, købe en arkivundersøgelse, scanning eller søge om adgang til materiale, der ikke umiddelbart tilgængeligt. Find og udfyld de relevante blanketter under menupunktet Bestil oplysninger.

Anmeld & aflever data

Menuen Aflever & anmeld data er indgang for myndigheder, forskere og private, der afleverer eller skal anmelde til Rigsarkivet.

Alt det indhold, du som myndighed før fandt i menupunktet ’Offentlig forvaltning’, finder du i dag under ’Aflever & anmeld data’. Det gælder fx alt om arkivlovgivning, bekendtgørelser, vejledninger og blanketter osv.

Hvis du er forsker eller arbejder i en privat virksomhed eller organisation, eller du som privatperson, ønsker at aflevere til Rigsarkivet, er det også her du finder information om, hvordan en aflevering og eventuel anmeldelse foregår.

Vi har opdelt og samlet alt relevant indhold til dig, der er eller arbejder i:

Vi videreudvikler din digitale vej til Rigsarkivet

Vi vil fortsat tilrette og videreudvikle hjemmesiden i de kommende måneder i samspil med vores brugere. Rigsarkivet vil implementere yderligere digitale tiltag i de kommende år, der har til formål, at optimere adgangen til Rigsarkivets data yderligere. Det gælder ikke mindst en ny søgefunktion, for at tilgå vore samlinger.

Vi sætter pris på konstruktive tilbagemeldinger af din oplevelse med den nye hjemmeside. Finder du fejl eller mangler, eller har du forslag til forbedringer, kan du skrive til os på nyhjemmeside@sa.dk.

Vi gør, hvad vi kan, for at imødese konstruktiv feed back, der kan forbedre brugeroplevelsen.