Rigsarkivet indsamler danske veteraners historier

5. september 2023

Rigsarkivet indsamler danske veteraners historier

Siden 2018 har Rigsarkivet indsamlet arkivalier, der skal belyse danske veteraners historie, og vi søger fortsat kilder fra tidligere udsendte og veteraner.

alt

Soldaters erfaringer er vigtige kilder

Danmarks udenrigspolitik og de politiske processer i forbindelse med militære udsendelser er veldokumenterede, men de udsendte danske soldaters erfaringer og historier er også vigtige at få belyst fra et personligt perspektiv.

Vi søger kilder, der kan fortælle om tiden før, under og efter udstationeringen. Det kan fx være korrespondance med din familie eller venner, dagbøger, billeder eller kommunikation i fx lukkede facebookgrupper. Vi er på jagt efter kilder, der fortæller om oplevelser og overvejelser undervejs, faglige udfordringer og oplevelser, savn og familielivet på afstand. Kort sagt alt, der ikke indgår i de officielle arkiver fra Udenrigsministeriet eller Forsvarsministeriet.

Vi hører gerne fra dig, der er veteran

I Danmarks findes der lige nu over 40.000 krigsveteraner, og vi hører gerne fra dig uanset hvornår og hvor du har været udsendt. Med dit bidrag kan vi skabe en samling af arkivalier og kilder, der kan fortælle historien om den danske veteran.

Vi ved at materialet er personligt og privat, og derfor er det selvfølgelig dig selv, der beslutter hvornår materialet bliver tilgængeligt for andre, hvis du vælger at aflevere. Læs mere om at aflevere private arkiver til Rigsarkivet.

Du kan også kontakte os og få en uforpligtende snak om hvordan det foregår, hvis du overvejer at aflevere til Rigsarkivet. Skriv til anmeldelse@sa.dk.