Læsesalen i Viborg får nyt tag

7. juni 2022

Læsesalen i Viborg får nyt tag

I Rigsarkivet passer vi på historien. Det gælder ikke kun de arkivalier, vi opbevarer, men også de smukke, historiske bygninger, som vi bor i. Det næste års tid skal taget over læsesalen i Viborg renoveres.

alt

Støj over læsesalen indtil sommer 2023

Opgaven med at passe på vores gamle bygninger kan man for tiden se – og desværre også høre – ved Rigsarkivet i Viborg. I det næste års tid vil håndværkere nemlig arbejde på at renovere taget på flere af bygningerne, og det kommer til larme i perioder. Er du bruger på læsesalen, håber vi på din forståelse og tålmodighed, hvis du bliver forstyrret.

Nyt tag på læsesalen og den gamle landsarkivarbolig

Læsesalen i Viborg har til huse i en bygning fra 1891, som blev tegnet af den indflydelsesrige arkitekt Hack Kampmann (1856-1920). Ved siden af ligger en mindre bygning, som tidligere var embedsbolig for landsarkivaren for Landsarkivet for Nørrejylland. De to bygninger skal helst stå i mange år endnu. Derfor gik håndværkerne for nylig i gang med at forberede arbejdet på en større renovering af taget på embedsboligen og bygningen, hvor læsesalen ligger.

Normale åbningstider og adgangsforhold

Renoveringen af taget er planlagt til at tage op til et år, og vil ikke påvirke faciliteterne for dig, der bruger læsesalen – heller ikke adgangsforhold for kørestolsbrugere. Læsesalen er åben som normalt, og du vil fortsat kunne nyde en kop kaffe eller te og din medbragte mad i café-faciliteterne på øverste etage – lige under taget. Både brugere og vi medarbejdere må dog forberede os på, at kan være noget byggestøj i hele perioden, når vi er på læsesalen. Vi beklager på forhånd de gener, det eventuelt medfører.

Eksercerhuset pynter igen i midtbyen

I foråret 2020 blev Eksercerhuset i Viborg tømt for de 9,2 hyldekilometer arkivalier, som bygningens mange arkivreoler gemte på. Et spær i taget var knækket, og en omfattende renovering både inde og ude gik i gang. Siden da har Eksercerhuset været pakket ind i stilladser og plastik, mens håndværkere har knoklet for at renovere bygningen. Eksercerhuset blev pakket ud i august og kan igen  pynte i Viborg midtby.