Lær gotisk håndskrift

Lær gotisk håndskrift

Få en kort introduktion til brugen af gotisk og prøv selv kræfter med det i vores online kursus.

alt

Baggrund

Gotisk skrift er nødvendig at lære for alle, der vil arbejde med ældre utrykte kilder fra før 1875, uanset om man er forsker, studerende, slægtsforsker m.m. Gotisk skrift var nemlig den officielle skrift i kongeriget indtil 1875.

Her kan du få en kort introduktion til brugen af gotisk og selv prøve kræfter med det i vores online kursus i gotisk skrift. Brug kurset til at øve dig i at læse bogstaver og ord på gotisk.

Trykt gotisk skrift

Gotisk blev brugt til både tryk og håndskrift. Den trykte udgave kaldes ofte for “krøllede” bogstaver. Skriften er ret enkel at lære, for når du først kan adskille og genkende de forskellige bogstaver, ser de ens ud hver gang.

Gotisk håndskrift

Den svungne gotiske håndskrift er en større udfordring end den trykte skrift. Det skyldes, at hver person havde sin egen personlige skrivestil. Skriften var et arbejdsredskab, og dengang som nu skulle det nogle gange gå lidt hurtigt.

Samtidigt udviklede skrivestilen sig gennem århundrederne. Der er stor forskel på håndskrift i f.eks. 1600-tallet og i 1800-tallet.

Afløst af latinsk skrift efter 1875

Frem til 1875 var gotisk skrift den officielle skrift, der blev brugt af myndighederne, og som børnene lærte i skolen. Herefter gik man over til brugen af latinske bogstaver. Men også efter 1875 kan man møde gotisk skrift i arkivalierne. Der var nemlig en vis tilvænningsperiode til den latinske skrifttype.

I løbet af 1800-tallet havde man dog lært at skrive begge alfabeter i skolen. Men den latinske skrift var mest blevet brugt til fremhævelser af navne og fremmedord. Gotisk skrift blev brugt i hverdagen.

Hvordan kommer jeg i gang?

Øvelse gør mester. Du lærer gotisk skrift ved at sidde med den gotiske tekst og en oversigt over det gotiske alfabet. Herefter staver du dig langsomt frem.

I starten er det svært, og der er meget få ord, der giver mening. Men næste gang du kigger på teksten, begynder ord og bogstaver at skille sig ud, og lige pludselig er du i gang med at læse gotisk.

Online kursus

Med Rigsarkivets online kursus i gotisk kan du lære at læse gotisk og teste dine færdigheder undervejs. Du finder link til kurset nedenfor.